Vietnamesisk kanel för viktminskning samt muskeluppbyggnad

Sänk blodsockret med Vietnamesisk kanel

Det har länge varit känt att kanel är blodsockerbalanserande. Kanelen tar udden av de höga topparna och djupa dalarna som blodsockret kan kasta sig mellan när man intagit för mycket socker (kolhydrater). Målet är att ha ett så jämnt blodsocker som möjligt för att fresta så lite på kroppens funktioner som möjligt.

Nyckeln till balanserade blodsockernivåer ligger i insulinets status. Har man låg insulinutsöndring så absorberas glukoset långsammare av cellerna och skänker energi åt kroppen under en längre period. När insulindistributionen sker i sakta mak ges energin även chans att förbrännas i blodet innan den lagras i fettcellerna. Medan låg och balanserad insulinutsönding är något bra som tyder på hög insulinkänslighet så är däremot ingen insulinutsöndring en livsfarligt tillstånd.

År 2004 publicerades en granskning i Journal of Agricultural and Food Chemistry där forskare upptäckte att kanelextrakt kunde bättra sockermetabolismen upp till 20 gånger genom att stärka fettcellernas insulinkänslighet. Denna upptäckt visar att kanel är en oerhörd tillgång för att bränna kroppsfett.

Ökad muskelmassa med hjälp av Saigonkanel

I bodybuildingsammanhang har insulindoping länge varit ett rejält bekymmer. Insulin är ett anabolt hormon som medför energi till kroppens celler – vilket främst blir muskelcellerna om man aktiverar dem, och fettcellena ifall man sitter stilla.

På liknande vis som att ett överskott av insulin stimulerar muskeltillväxt genom att forcera energin i muskelvävnaden, ger ett extraintag av kanel snabb upptagning av energi i musklerna, men i frånvaro av de farliga bieffekter som kommer av ett överdivet insulinintag. Den verksamma agenten i kanel – kanelaldehyd – har således många likheter med det kraftfulla och naturligt anabola (tillväxtstimulerande) hormonet insulin, samtidigt som det verkar för att hindra utsöndringen av insulinet.

För mycket kanelkonsumtion är skadligt

Det finns inte så mycket att ifrågasätta när det handlar om kanel och dess positiva hälsoeffekter på människokroppen, mer än att överdriven konsumtion på sikt kan vara skadligt för levern. Det är karuminet i kanelen som är toxiskt och vid tillfälliga omåttliga konsumtioner kan man drabbas av lätt huvudvärk. Kumarin finns, förutom i kanel, också i flera gräs- och klöverarter.

Det ska väldigt mycket till för att man ska komma upp i skadliga mängder kumarin genom intag av kanel. En måttlig uppmätning för att få de positiva egenskaperna av Saigonkanel, utan att drabbas av huvudvärk eller leverskador, ligger på cirka fyra gram, men har man stor kroppsvolym så kan man eventuellt öka något. Man får dock främjad ketos med så lite som ett gram per dag, så det kan vara bra att testa sig fram till en lagom dos.

Var handlar man vietnamesisk kanel?

Det latinska namnet för vietnamesisk kanel är Cinnamimum Loureiroi och på marknaden är kanelen omtalad både som Saigonkanel och vietnamesisk kanel, vilket kan vara bra att veta för att undvika förvirring.

Den vietnamesiska kanelen är i regel dyrare än vanlig Ceylonkanel, men de extra kronorna är väl investerade då hälsoeffekterna från Saigonkanel är så mycket större än de är från vanlig Ceylonkanel. Det är möjligt att beställa Saigonkanel på nätet.