Bantning – hur blir man lättast av med övervikten?

Ordet bantning dyker upp från engelsmannen William Banting som under 1800-talet skrev tillsammans en flygblad om hurdan man håller ned i kilon. Banting själv var begravningsentreprenör samt led av ganska enorm fetma. Hans fetma påverkade hans leder och till slut oxå hans hörsel på grund av fett som tryckte mot innerörat samt Banting rådgjorde med ett flertal doktorer förgäves. Till slut fick han kontakt med en läkare vid namn William Harvey som rådde Banting att åta en kost med ett mycket begränsat intag av kolhydrater. Han fick inte beröring saker som öl, fralla, jordäpple, mjölk och socker.

Banting tappade snabbt många kilon samt förundrades över sin metamorfos. Han nedtecknade sedan en folder som blev ofantligt aktuell och verbet to bant fann dagens ljus. Första gången som ordet to bant publicerades i pressen var år 1864 och tidningen var ingen mindre än The Times.

Idag används inte begreppet bant längre i engelska språket, men i svenskan har det hängt kvar.

Det är fängslande att se att dieter med lågt kolhydratintag rekommenderades redan för nästan 200 år sedan. Idag är denna typ av diet större än någonsin och term som GI, Atkins och LCHF (Low Carb High Fat) är allmänkända.

Bantning innebär idag egentligen viken förfarande som helst som gör att man tappar i kilon, inte bara de dieter där ett lågt intag av kolhydrater är den centrala kärnan. Ett standard sätt att viktreducera är att helt lätt reglera sitt kaloriintag, se till att antalet kalorier man intar är färre än de man bränner. Genom att kombinera bantning med exercis, vilken gör att fler kalorier bränns, så kan man äta mer.

När man slutar äta kolhydrater, vilket ska vara ett mycket effektivt sätt att gå ned flera kilon snabbt, så hamnar ens kropp i ett metabolt läge som heter ketosis. Ketos innebär att kroppen förbränner ens fett istället för kolhydrater, eftersom kolhydrater inte tillförs systemet. Alldenstund man får äta både fett samt proteiner så förfaller inte kroppen. Musklerna stannar kvar tack vare proteinet men fettet bränns snabbt i brist på annan snabb energi (kolhydrater).

Kolhydrater är hjärnans bränsle samt de första dagarna under bantning med låg-kolhydratkost mår man mestadels ganska dåligt. Man kan få huvudvärk, beröra sej snurrig och allmänt seg i skallen. Sedan anpassar sej kroppen samt äter man bara nog av proteiner och fett så är dieten hur bekväm som helst, mest för att man minsann får äta sig mätt! Om man bara stirrar sig blind på kalorier är det lätt hänt att man äter fel saker och alltid går omkring med hungerskänslor samt då är det också svårare att lyckas.

Det är inte bara överviktiga människor som idag håller på bantning, vi pressar oss själva allt hårdare för att komma så i närheten av det perfekta, smala, vältränade idealet som finns i samhället. LCHF har störst effekt på de som ska hälla många kilon, att blott behöva banta dän 3-5 kilo är alltid en större utmaning.

Vill man kolla huruvida ens anatomi befinner sig i ketosis så finns det idag ketosstickor man kan anskaffa. På www.allt-fraktfritt.com kan man finna ketostix till bra pris. Bantning blir lättare samt roligare om man har rätt don till hands.